Badkast

              

Inschrijver

naam: Anna van der Lei
   
Titel inzending: Badkast
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Design Academy Eindhoven
Faculteit:  
Studierichting: Design
Betrokken Vakdocent: Aldo Bakker
   
Contactinfo inzender  
Email: info@annavaderlei.com

Het project

De badkast, geïnspireerd op de zomers waarin ik als kind leerde de sauna aan te maken bij ons zomerhuisje in Finland. Het kleine huisje aan het meer waar ik water meng in een bakje, mezelf met een bos berkentwijgen en de shampoo uitmijn haar zwemmen in het meer. De geur van het hout de houten takken de bomen en de steiger. Zij zijn de basis van de badkast.

Mijn gevoelens heb ik vertaald naar de badkast. Een mobiel bad, je kiest zelf de omgeving waar je wilt baden. Binnen in een woonkamer of misschien buiten op het balkon. Hij is helemaal gemaakt uit een stam lariks hout hierdoor krijgt de kast zijn eigen reuk en kleur. Door de kast alleen te behandelen met Finse saunaolie die niet ruikt komt de lariksgeur boven as je de kranen openzet maar houdt de olie wel schimmels tegen. Het koude en warme water mengt zich in de aflopende kuip. Speciaal ontworpen houtverbindingen zorgen ervoor dat de kast geheel waterdicht is. Je geeft de kast kleur door tijdens het omkleden je eigen kleding in de kast te hangen.

Motivatie

In de westerse wereld vergeet men de schoonheid van natuurlijke materialen. De kast is meer dan een bad alleen, het is een beleving. Een innovatief ontwerp die bijzonder goed is uitgevoerd (meubelmaker Rutger Graas).

Nu al krijgt de kast veel aandacht. De badkast laat zien dat baden anders kan
Dat hout en water een zeer bijzonder en goede combinatie zijn.
Door de bijzondere constructie kan de kast aan twee kanten open.
Hij is waterdicht. Tot in de details is overal aan gedacht. Geen handgrepen of grote schanieren.

Niet alleen is de badkast een bijzonder mooie kast om te zien, maar zet mensen aan het denken.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer