Dragend lichtgewicht wandpaneel bestaande uit hout en EPS

              

Inschrijver

naam: Wendy Seijkens
   
Titel inzending: Dragend lichtgewicht wandpaneel bestaande uit hout en EPS
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Technische Universiteit Eindhoven
Faculteit: Bouwkunde
Studierichting: Constructief Ontwerpen
Betrokken Vakdocent: S.P.G. Moonen
   
Contactinfo inzender  
Email: Wendolientje@hotmail.com

Het project

In het jaar 2007/2008 is onderzoek uitgevoerd aan de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit te Eindhoven naar het ontwerp van een wandpaneel dat geschikt is voor de woningbouw. In het experimenteel, lichtgewicht en dragend wandpaneel worden functies zoals constructie, isolatie en scheiding geïntegreerd. Hierbij worden standaard materialen slim gecombineerd om tot een optimaal ontwerp te komen. Het wandelement zal door een industriële vervaardiging en het lichtgewicht karakter vele voordelen bieden t.o.v. traditionele bouwmethoden.
In het afstudeeronderzoek zijn de luchtgeluidtechnische en constructieve eigenschappen beproefd en getoetst aan het Bouwbesluit. Het wandpaneel blijkt constructief zeer sterk te zijn en voldoet ruim aan de eisen voor woningen. Op geluidtechnisch gebied kan het wandpaneel voldoen aan het Bouwbesluit in de toepassing van traditionele wanden.

Motivatie

Het lichtgewicht wandpaneel, bestaande uit I-vormige stijlen, opgebouwd uit hout, EPS en hardboard, met een maximale dikte van 165 mm en een extreem licht gewicht van ca. 18 kg/m2, is door deze unieke opbouw in staat als dragend binnenspouwblad, woningscheidende wand of als scheidingswand te fungeren en tevens te voldoen aan de geluidsisolerende en thermisch comfort eisen van het Bouwbesluit zonder dat er condensatie in de wand optreedt. Experimenteel onderzoek toonde aan dat het wandpaneel ook ruim voldoet aan de constructieve eisen, de gemiddelde bezwijkbelasting is 320 kN/m (equivalent van ruim 13 m3 beton per strekkende meter), met een standaardafwijking van slechts 12,5 %. De stijlen worden namelijk in de zwakke richting gesteund door de EPS platen met aan beide zijden een spaanplaat van 8 mm.
Dit onderzoek naar het wandpaneel maakt onderdeel uit van een breder programma, omdat het onvermijdelijk lijkt dat er op termijn een omslag in bouwmethoden moet komen, onder andere doordat de bouw minder verspillend moet zijn (35% van het afval is bouw gerelateerd, evenals 40% van de energieconsumptie), efficiënter (rendement op de bouwplaats bedraagt slechts circa 20%), nauwkeuriger (faalkosten in de bouw zijn circa 15% zijn).
Het ontwikkelde paneel voldoet aan het slim bouwen concept en kan volledig industrieel worden vervaardigd (toepassing onafhankelijk ook voor onregelmatige plattegronden). Op het terrein van de Technische Universiteit te Eindhoven is middels een proefproject aangetoond dat de assemblage zeer snel kan verlopen door middel van goed detailleren, Vanwege de gekozen materialen en de minimale montagearbeid op de bouwplaats zijn er volop mogelijkheden voor kostenreductie.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer