Opbergruimte of object

              

Inschrijver

naam: Thecla Gieles
   
Titel inzending: Opbergruimte of object
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hout- en Meubileringscollege
Faculteit:  
Studierichting: Meubelmaker niveau 2
Betrokken Vakdocent: Christien Smits
   
Contactinfo inzender  
Email:  

Het project

Opbergruimte of object? Wellicht allebei. In de opbergbollen, gemaakt van Amerikaans notenhout is het mogelijk om voorwerpen en/of boeken op te bergen. Tegelijkertijd zijn ze een versiering aan de wand. Met name door de steeds wisselende hoek waaronder je het massieve hout te zien krijgt, komen de rijke schakeringen in het hout optimaal tot zijn recht. De uiteinden laten een glimp zien van de constructiewijze: de buitenkanten van de bollen zijn gedraaid op de houtdraaibank. De holte aan de binnenkant is vooraf bepaald. De deur was aanvankelijk met krantenpapier verlijmd, waardoor een zaagsnede achterwege kon blijven. Hierdoor en door de wijze waarop de deur scharniert, wordt de bolvorm vrijwel nergens onderbroken.

Motivatie

Het geheel draagt bij aan een positief imago van hout, door de opvallende vorm van het object en de verschillende schakeringen in het hout. De gladde ronde vorm van de bol is zo aantrekkelijk dat de kijker ze gewoon moet aanraken.
De combinatie van de vorm en het praktische nut maken het een uitdagend geheel. Ook omdat uit massief hout maar zelden een hele bol gemaakt wordt.
Het geheel vergde nogal wat durf, de buitenkant heeft op verschillende plaatsen een andere dikte en  de bol moest zeer precies gedraaid worden, omdat de holte op de juiste plaats moest zitten.
Doordat diverse handelingen bij de productie om handwerk vragen, zal productie op grote schaal wat lastiger zijn. Hierdoor blijven het unieke exemplaren.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer