TwistedBass

              

Inschrijver

naam: Alex Blok
   
Titel inzending: TwistedBass
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hout- en Meubileringscollege
Studierichting: Meubelmaker/interieurbouwer Niveau 4
Afstudeerrichting: Industriële productie
Studiejaar: 2011/2012
Betrokken vakdocent: Anton van Veldhoven
Overige begeleiding: Sander De Gier (Gitaarbouwer)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: Alex.m.blok@gmail.com

Het project

Voor mijn afstudeerproject heb ik gezocht naar een nieuwe uitdaging voor mij.
Ik heb er ondertussen aardig wat jaartjes hmc op zitten en ik heb al veel gemaakt van kasten tot boten. Ik wist van mij zelf dat ik dat kon. Ik wilde de laatste 2 jaar op het hmc mijzelf vooral verdiepen in CNC techniek en 5-assige frezen. Ook heb ik altijd al een elektrische basgitaar willen maken.
Maar een basgitaar op een CNC machine maken is niet zo moeilijk., dus de uitdaging moest ik ergens anders in zoeken. Ik ben toen basgitaarbouwers tegen gekomen die basgitaren bouwden met getordeerde halzen. Dit is veel ergonomischer want je speelt niet met een te ver gedraaide pols.
Deze basgitaren zijn over het algemeen erg exclusief, want ze worden met de hand gemaakt.
En dat was mijn uitdaging. Probeer een gitaar met bijna geen vlakke delen en/of haakse hoeken te maken op een CNC machine. Ik had het doel voor ogen om mijn basgitaar zo te ontwerpen dat bijna 80 procent door de machine gemaakt kon worden. En ondanks wat tegenslagen hier en daar kan ik met trots vertellen dat in daar in geslaagd ben!

Motivatie

Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat ik persoonlijk verschrikkelijk trots ben op mijn basgitaar, maar om te begrijpen waarom deze basgitaar zo bijzonder is, moet niet alleen naar het product gekeken worden, maar vooral naar het proces. Als je een beetje handig bent met een beitel en een schaaf is het goed te doen om rare vormen te maken. Maar mijn basgitaar is helemaal met de computer gemaakt voor dat het hout bewerkt werd. Als eerste stap moet de complete gitaar in 3D getekend worden. En tijdens het tekenen moet jij al rekening gaan houden hoe je het gaat frezen en of je het wel kan frezen. Daarna moet je je gitaar in stukken gaan delen die wel op de machine gespannen kunnen worden. Dan moet je mallen gaan ontwerpen waar in je je producten kan om draaien.
Ik had voor dat ik mijn hout beet pakte elke stap van het bouwen van mijn gitaar tot het afwerken al gedetailleerd in mijn hoofd. Over letterlijk elke ronding op de gitaar is nagedacht. Elke fout die de machine kan maken moet je immers ook al kunnen onderscheppen voor dat je hout de machine in gaat.
Ik ben lang bezig geweest aan de werkvoorbereiding. Maar uiteindelijk heb ik mijn gitaar in maar 4 weken kunnen bouwen.

Zo als mijn leraar Anton van Veldhoven zei over mijn gitaar.
Dit is geen eindwerkstuk meer maar ”A Piece of Engineering”.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer