Verend hout - 1e PRIJS

              

Inschrijver

naam:  Carolien Laro
   
Titel inzending: Verend hout
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hout- en Meubileringscollege
Faculteit:  
Studierichting: Kaderfunctionaris Meubel niveau 4
Betrokken Vakdocent: Erik Groenhout
   
Contactinfo inzender  
Email:  carolien.laro@gmail.com

Het project

“Verend hout” is ontstaan vanuit het experimenteren met hout. Als uitgangspunt is het uitvouwen van een feestslinger genomen. Een plat vlak dat kan worden uitgetrokken tot een vorm.
Hout heeft uit zichzelf al verende eigenschappen. Door verschillende manieren van uitfrezen en inzagen is naar een mogelijkheid gezocht om van deze eigenschap gebruik te maken. Dit leidde tot een manier van inzagen, die de potentie had in meerdere richtingen tegelijk door te buigen.

Om deze eigenschap bruikbaar te maken wordt de houtnerf verticaal gebruikt, als bij een hakblok. Zo wordt een “homogeen” blok gevormd van hout. De inzagingen maken het daarna mogelijk het massieve hakblok te laten veren als een kussen.

Motivatie

De experimenten leiden tot een vorm waarin de technische eigenschappen van hout op een bijzondere wijze zijn benut. Het materiaal dat door het inzagen van het hout ontstaat, heeft de unieke eigenschap zonder toevoegingen tegelijk te buigen in twee richtingen, verend te zijn en decoratief. Een taaie houtsoort als essen lijkt voor deze toepassing het meest geschikt.

Het houten kussen is één van de toepassingen waarvoor het “verend hout” kan worden gebruikt. Uit verdere experimenten met zaagvariaties en decoratieve aanpassingen zullen meer toepassingen mogelijk blijken.

Tijdens het onderzoek is een nieuwe kijk op het traditionele inzagen van hout ontstaan. Door gebruik te maken van de mechanische eigenschappen van hout kan het, na het inzagen, tweezijdig tegelijk doorbuigen tot een kom. Een vorm, die alleen de industrie met fineer kan toepassen in hout.
“Verend hout” levert op deze manier nieuwe mogelijkheden op het gebied van hout.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer