Cultural Design

              

Inschrijver

naam: Wilco Boogert en Michaël Strenk
   
Titel inzending: Cultural Design
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Avans Hogeschool, Tilburg
Faculteit: AB&I
Studierichting: Bouwkunde
Afstudeerrichting: Architectuur
Studiejaar: 2010-2011
Betrokken vakdocent: Iwan Westerveen
Overige begeleiding: Michiel Smits
(Architect en voorzitter stichting
Back 2 Afrika)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: mich-26@hotmail.com en wilco_boogert@hotmail.com

Het project

Gedurende de laatste fase van onze opleiding bouwkunde aan Academie voor Bouw en Infra Tilburg hebben wij een afstudeerproject doorlopen in samenwerking met de Universiteit van Nairobi te Kenia. Wij hebben het geluk gehad om dit jaar op studiereis te gaan om op deze manier de cultuur goed te leren kennen.

Het doel van ons afstudeerproject is een autochtoon gemeenschapsgebouw te creëren waarbij omgeving, bevolking en tradities alle keuzes bepalen. Dit heeft geleid tot een duurzaam en karakteristiek gemeenschapsgebouw dat door de werknemers van de rozenkwekerij Mount Elgon zelf ontwikkeld zal worden. Door de toepassing van lokale materialen zal de bevolking een relatie aangaan met het gebouw. Enerzijds omdat het bekende en vertrouwde producten zijn, waarmee al jaren gebouwd wordt. Anderzijds om het duurzame karakter van lokale producten te bewaren en het gebouw zijn plaats eigenheid te geven. Door te bouwen met bamboe willen we de karakteristieke cultuuruitingen op het gebied van bouwmethodes behouden en tegelijk een innovatieve vooruitgang stimuleren.

Motivatie

De hedendaagse architectuurwereld laat zich steeds meer kenmerken door een universele gedachtegang. Hierdoor ontstaat niet alleen plaatsloosheid binnen de architectuur, maar gaat ook een groot deel van het duurzame en functionele karakter van een ontwerp verloren. Wanneer een gebouw toegesneden is op de locatie, omgevingskenmerken en de bevolking ontstaat er een autochtone architectuur met een karakteristieke duurzaamheid.

In deze gedacht is bamboe een logisch resultaat op de weg naar innovatie. Door bamboe toe te passen als bouwmateriaal, in zowel vloer, wand en dakconstructie, worden sociale en maatschappelijke aspecten aangehaald.

Bamboe is de snelst groeiende plant op aarde. Door de hoge groeisnelheid neemt ze twee keer zoveel CO2 uit de lucht gehaald, dan bij een houtbos van dezelfde oppervlakte. Zo levert bamboe dus een bijdrage aan het oplossen van het broeikaseffect. Daarnaast wordt er nog een groot probleem tegen gegaan in Kenia, namelijk: ontbossing.

De Afrikaan gelooft wat hij ziet, voelt en ervaart. Door de mensen bij het bouwen van hun gemeenschapsgebouw te betrekken ontstaat er creativiteit, samenhorigheid en vrijheid.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer