De Daddio (stoelvouwtafel) - GENOMINEERD

              

Inschrijver

naam: Chris Wigmans (v)
   
Titel inzending: De Daddio (stoelvouwtafel)
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Faculteit: Kunst, Media & Technologie
Studierichting: Audiovisuele Media
Afstudeerrichting: Regie Fictie
Studiejaar: 2
Overige begeleiding: Gerard Wigmans (Is mijn steun & mijn vader)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: chriswigmans@hotmail.com

Het project

De challenge voor mij is het experimenteren met hout. Het spelen, ontdekken wat werkt, wat niet werkt en tijdens het maakproces oplossingen zoeken en hopelijk ook vinden. Zo ook bij dit project omdat ik niet goed ben om mijn berekeningen op papier te maken ben ik direct begonnen met het bouwen en uitwerken van mijn idee maar in eerste instantie met sloophout.

Het was de echte definitie van sloophout want de precieze maten kon ik hier nog niet uit halen. En dus besloot ik de onderdelen grof/ruim op te meten om ze vervolgens te zagen en daarmee het model opnieuw in elkaar te zetten. Tijdens dit proces ontdekte ik dat sommige poten te lang waren waardoor wanneer je de stoel zou uitklappen de tafel 30 graden schuin stond, wat niet erg handig is als je daar een bordspel op zou willen spelen. En dus zaagde ik de poot af zodat de tafel waterpas zou komen te staan.

Het concept is eigenlijk een concept die Ikea altijd al gebruikt. Hoe kun je ruimte besparen? Met dit ontwerp kun je een leuke stoel in huis of in de tuin hebben staan die niet al te veel ruimte in beslag neemt en wanneer je er wel de ruimte voor hebt de stoel gemakkelijk uit kunt klappen om de tweepersoons "gespreks"tafel te kunnen gebruiken.

Motivatie

Het is duidelijk dat de picknicktafel mijn inspiratie is geweest voor dit project. Picknicktafels zijn op zich al mooie constructies maar vaak word er gekozen voor hout die mij niet erg aanspreekt. Met dit ontwerp hoop ik te laten zien dat alleen al met de beslissing om een ander soort hout te nemen je hele ontwerp verandert.

Waarom ik het grijs kleurige marmoleum op de bovenkanten heb gelijmd is in eerste instantie omdat ik het geweldig mooi materiaal vind, de grijze kleur gaat prachtig samen met de lichte kleur van het hout. Marmoleum is makkelijk schoon te maken, mocht er een glas cola over de tafel heen vallen veeg je het zo schoon en ook niet onbelangrijk, marmoleum is een prachtig natuurproduct.

De reden waarom ik mijn stoel Daddio heb genoemd? Stel mijn stoel zou geselecteerd worden voor de Woodchallenge 2012, dan weet heel Nederland dat ik mijn liefde voor hout van mijn vader heb meegekregen en dat alle papa's/daddio's in Nederland niet alleen hun zonen hutten en vlotten moeten leren timmeren en bouwen maar vooral ook hun dochters!

NB: op de foto's rust copyright disclaimer