Fytsskuorre

              

Inschrijver

naam: Danny van Kessel
   
Titel inzending: Fytsskuorre
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Technische Universiteit Eindhoven
Faculteit: Bouwkunde
Studierichting: Architectuur
Afstudeerrichting: Architecture
Studiejaar: 4
Betrokken vakdocent: Dr. Ir. Jos Bosman
   
Contactinfo inzender  
E-mail: d.v.kessel@me.com

Het project

De Fytsskuorre is een voorbeeld van kleinschalige, specifieke architectuur welke inspeelt op de behoefte aan specifieke recreatie in het Waddengebied. De Fytsskuorre dient de fietsende toerist dor hem een onderkomen te geven in de vorm van een volledig houten belevingsbouwwerk.

Motivatie

Langzaam maar zeker vindt er een verschuiving plaats van de flitsende iconen naar de ambachtelijke belevingsarchitectuur. Hout is in de laatste jaren een enigszins ondergeschoven bouwmateriaal geworden ten opzichte van hi-tech materialen als staal, glas en aluminium. Dat hout echter in de belevingsarchitectuur een belangrijke rol kan spelen bewijst de Fytsskuorre. Hout als krachtig en ‘menselijk’ bouwmateriaal is meer dan alleen een constructiemateriaal of een type beplating. De Fytsskuorre laat zien dat de gehele constructie tot in het detail uit hout kan bestaan. Naast de constructie zijn ook de wanden uit hout opgetrokken. Dit op een dusdanige manier dat de beleving van de omgeving doorloopt tot in het gebouw. Het volledig houten interieur maakt het geheel af.
Hopelijk laat de Fytsskuorre zien dat hout verre van een oubollig materiaal is maar dat het juist op vele manieren gebruikt kan worden en de beleving van een ruimte in al haar aspecten kan versterken.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer