Hakblok op z’n Japans

              

Inschrijver

naam: Kere Stams
   
Titel inzending: Hakblok op z’n Japans
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hout & Meubileringscollege
Faculteit: Meubelmaken
Studierichting: Jachtbouw
Afstudeerrichting: Jachtbouw, Ontwerp en maak zelf een houten motorboot/runabout
Studiejaar: 3e
Betrokken vakdocent: Nu Bert van Baar, Toen Martin Hagen
Overige begeleiding: Peter Kasprzyk (Machinale instructor, enige leraar met interesse, en ziet precies wat en hoe je je dingen maakt. Altijd positief.)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: kerestams87@hotmail.com

Het project

School vereisten ware: maak een kast(je) met een draaiend deel & een traditionele lade geleider.
Ik wou graag een keer met bamboe werken en graag een hakblok met kops hout. Gewoon voor de ervaring. Zag niet echt voordelen qua gebruik of om er iemand blij mee te maken een kast te maken. En vind het leuk wat meer uitdaging op te zoeken, en heb dus gekozen om een keuken tafel/blok te maken, en ben gaan ontwerpen en brainstormen. Het resultaat van de ontwerpen en mijn eisen: opbergmogelijkheden voor 2 flessen wijn, messen, geheim vakje voor familiaire recepten.

Motivatie

Ten eerste omdat ik mezelf heb bewezen onder druk te presteren. De leraren raadde me af dit ontwerp te maken qua tijd. Ik deed lang over het ontwerp, omdat er eerst Iron CAD tekeningen moesten komen, voordat er gefabriceerd mocht worden. Ik eigenwijs als ik ben ging er natuurlijk toch voor. Beetje uitdaging en laten zien wat ik kan, maak liever iets moois et aandacht en liefde, dan snel iets simpels. Uiteindelijk was ik samen met net de helft op tijd klaar voor de beoordeling. Daar ben ik best trots op!
Verder bevat het traditionele verbindingen pen gat met wiggen, schuiflade, geheime vakjes, strak ontwerp waarin je geen klepjes etc ziet. Wat ik op een denk ik creatieve hippe manier in het daglicht heb gezet.
Hoe vaak zie je tegenwoordig meubels voor een belachelijke prijs waar na mijn mening geen ambacht of creativiteit in zit en vooral aandacht en liefde. De laatste 2 komen denk ik bij mij overal in terug, dat krijg ik vaak ook als feedback van kennissen en familie.

Door de kleur keuze en hout gebruik heb ik iets heel sterks gecreëerd. Het gehele ontwerp en resultaat is kloppend, het is af en op tijd!

NB: op de foto's rust copyright disclaimer