Lamp Radiant

              

Inschrijver

naam: Wing Yung
   
Titel inzending: Lamp Radiant
   
Onderwijsinstelling  
Naam: TU Delft
Faculteit: bouwkunde
Studierichting: architectuur
Afstudeerrichting: architectuur
Studiejaar: 2009-2010
Betrokken vakdocent: Peter Koorstra
Overige begeleiding: Piet van Stokkum
   
Contactinfo inzender  
E-mail: schrijf.naar.wing@gmail.com

Het project

Lamp Radiant dankt zijn krachtige verschijning aan zijn pure geometrische vorm: een tetraëder. Het frame van de tetraëder is opgebouwd uit ribben van redwood, een houtsoort met een karakteristieke kleur en vorm. De ontstane vlakken worden ingevuld door MDF, een meer uniforme houtsoort.

De lamp ziet er heel complex uit, maar de elementen waaruit de lamp is opgebouwd zijn beperkt en komen elk meerdere malen voor in het ontwerp. Dit dankt de lamp aan zijn geometrische basisvorm die een hoge graad van symmetrie heeft.

Motivatie

Lamp Radiant laat zien dat met hout indrukwekkende geometrische vormen te realiseren zijn. De gemakkelijke bewerkbaarheid van hout maakt het mogelijk om de losse elementen tot de juiste hoeken te schuren.

De keuze voor de twee verschillende houtsoorten laat ook de verscheidenheid van het materiaal zien. Het karakteristieke redwood versterkt de geometrie terwijl het MDF meer is dan gewoon goedkoop klushout: de uniformiteit van MDF is een belangrijke bijdrage aan het totaalontwerp.

Dit ontwerp van hout is intrigerend in haar vele aanzichten, wat bijdraagt aan een positief imago van houtgebruik in hedendaagse producten.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer