M42 Chair - GENOMINEERD

              

Inschrijver

naam: Jeroen Roest
   
Titel inzending: M42 Chair
   
Onderwijsinstelling  
Naam: HMC vakschool
Faculteit: Meubel
Studierichting: Kaderfunctionaris meubelindustrie
Afstudeerrichting: Zelfstandig ambachtelijk- en
industrieel meubelmaker
Studiejaar: Diploma in 2011
Betrokken vakdocent: H. Geneugelijk
Overige begeleiding: A.P. van Veldhoven (Docent Meubel)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: info@jeroenroest.nl

Het project

Naar aanleiding van de opdracht een eindproject te ontwerpen voor de studierichting Meubel op het Hout- en Meubileringscollege te Rotterdam heb ik de M42 Chair ontworpen. Bij het ontwerpen heb ik ernaar gestreefd een compleet nieuw project te realiseren. Hierbij heb ik gelet op de vormen, materialen, constructies en innovatie.

Ik heb me laten inspireren door een stukje gesneden ui en heb deze inspiratie gebruikt om de basis te vormen voor het lijnenspel van de stoel. Vanuit deze basisvorm ben ik verder gaan werken om het te ontwikkelen tot een veelzijdig project. De stoel bied vanuit ieder perspectief een ander beeld.
Naast de bijzondere vormen heeft de M42 Chair op verschillende vlakken interessante eigenschappen. Bijvoorbeeld het gebruik van materiaal. De basis voor dit project is berken multiplex. Een bekend materiaal voor ieder die in de houtsector werkzaam is. De meeste mensen kennen echter wel een andere toepassing van dit materiaal. Ik heb ervoor gekozen de diktekant van het materiaal als zichtkant te gebruiken. Deze manier van materiaalgebruik zorgt ervoor dat er een hele levendige kant van het materiaal wordt bloot gelegd. De verschillende tinten van de lagen fineer geven een warme uitstraling.
Onderin de stoel is een grote aluminium moer gemonteerd die ervoor zorgt dat er een draaipunt ontstaat. Dit draaipunt in combinatie met een uniek veersysteem zorgt ervoor dat de stoel kan buigen als er iemand op gaat zitten.

Motivatie

Om als student zijnde het maximale uit dit project te halen ben ik gaan onderzoeken wat je met een bepaald materiaal als multiplex kan doen. Hiermee heb ik het uiterste in mijn kunnen opgezocht. Door naast de traditionele ambacht, moderne cnc-technieken toe te passen ben ik erin geslaagd een project te realiseren dat een combinatie is van ambachtelijke en industriële vaardigheden.
Als eindproject wilde ik een zeer veelzijdig project neerzetten. Dit heb ik gerealiseerd door verschillende elementen met elkaar te combineren. Het gebruik van bijzondere vormen, een interessante toepassing van materiaal en nieuwe constructies hebben geleid tot een uniek resultaat.

(fotograaf inzending: Dik Nicolai)

NB: op de foto's rust copyright disclaimer