WoodChallenge 2014 – dé prijsvraag voor studenten met passie voor hout

Tot 15 september 2014 kunnen studenten een vernieuwend idee voor een ontwerp, toepassingsvorm, product of techniek insturen waarin hout de hoofdrol speelt. Daarmee dingt men mee naar € 1.000,- en de WoodChallenge 2014 bokaal. Ook betekent winnen veel aandacht in de vakmedia en jezelf onder de aandacht brengen van toekomstige werkgevers en mogelijke opdrachtgevers. Wil je weten welke studenten eerder de uitdaging aan gingen? Kijk dan naar de inzendingen van 2012, 2011 of 2009. Eind 2014 maakt een deskundige jury de genomineerden bekend. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een echt houtevenement waar de studenten meteen met opdracht- of werkgevers in contact kunnen komen.

Voor wie?

De studentenhoutprijs staat open voor de studies Bouwkunde en Civiele Techniek aan Technische Hogescholen en Universiteiten, maar ook voor alle andere technische opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Architectuur, Milieukunde en Biochemie. Ook studenten van relevante mbo-opleidingen worden van harte uitgenodigd mee te doen.


 
Drie winnaars voor studentenprijsvraag WoodChallenge 2012: van links naar recht staan op de foto: Tunis Hoekstra, Wouter van Leen, Arnold Koomen (juryvoorzitter), Eelko Kroon en Kere Stams (winnaar publieksprijs). (Foto van Henk ten Bouwhuis.)

Waar moet je inzending aan voldoen?

De jury wil liefde en passie voor het product hout zien. Ook is durf en visie belangrijk. De prijsvraag heet niet voor niets WoodChallenge. Daag jezelf uit en zet hout op een vernieuwende manier positief in de spotlights. Andere aspecten waar de jury naar kijkt zijn techniek, vormgeving, praktische uitvoerbaarheid, consistentie in ontwerp en uitvoering, maar ook in hoeverre je rekening houdt met maatschappelijke ontwikkelingen zoals de vermindering van milieueffecten.

De inzending heeft betrekking op een onderzoek of project uit de studiejaren 2012/2013 en 2013/2014. Daarnaast ben je als student en begeleidend docent verbonden aan een Nederlandse onderwijsinstelling. Deelname is mogelijk op individuele basis, maar ook in groepsverband. De jury houdt rekening met het onderwijsniveau (mbo, hbo of wo) en het studiejaar. Alle inzendingen hebben gelijke kans om te winnen. Wanneer juryleden direct betrokken zijn bij de begeleiding van een inzending, trekken zij zich terug bij de definitieve stemming over de prijswinnaars.

Waarom meedoen?

Meedoen aan de WoodChallenge betekent jezelf en je werk onder de aandacht brengen van toekomstige werkgevers en mogelijke opdrachtgevers. Het is een verrijking van je CV en dé opstap naar een succesvolle carrière. De winnaar ontvangt de WoodChallange bokaal en een bedrag van € 1.000,-. Een van de winnaars van 2012, Tunis Hoekstra, kreeg de kans om over zijn rekenmodel de nodige presentaties te mogen geven voor mensen uit de praktijk. Ook de winnaars uit 2011 timmerden flink aan de weg. Robert van Embricqs: “Met de WoodChallenge wilde ik het niveau van mijn ontwerp testen. Dat is gebleken met het winnen van de zowel de jury- als de publieksprijs voor de Rising Chair. Met de geldprijs heb ik een nieuw ontwerp kunnen ontwikkelen: de Rising Table.” Wederom een uniek houten design meubel (www.robertvanembricqs.com). De tweede winnaar van WoodChallenge 2011 bestond uit een groep van 6 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven met de duurzame trekkershut 'Trek-In'. Zij waren het middelpunt van belangstelling van de Design Week 2012, hebben nu een professionele producent, en is hun ontwerp al door verschillende opdrachtgevers gekocht en geplaatst. De vele publiciteit die het winnen van de WoodChallenge met zich meebrengt heeft hiertoe bijgedragen: “We deden mee aan de WoodChallenge om ons ontwerp in de schijnwerpers te zetten en de kans op realisatie te vergroten. Dat is gelukt. Na het winnen dook ons ontwerp overal op in de vakmedia én er wordt nu gebouw”, aldus Kristel Hermans namens het ontwerpteam van ‘Trek-In’ (www.trek-in.nl).

Wie zitten er in de jury?

In 2012 bestond de jury uit ir. Els Zijlstra (bouwkundige en directeur en oprichtster van Materia, Naarden), ir. Jan de Jong (TNO Bouw en Ondergrond, Delft), prof.ir. René van Zuuk (architect, directeur René van Zuuk Architekten bv, Almere en hoogleraar Architectonisch Ontwerpen TU, Eindhoven), Hans de Groot (hoofdredacteur Het Houtblad). De heer ir. Eric D. de Munck (Manager Centrum Hout) fungeert als secretaris. De jury werd voorgezeten door Arnold Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel BV).

Meer informatie?

Met vragen over de studentenprijsvraag WoodChallenge kunt u contact opnemen met Eric de Munck van Centrum Hout (secretaris WoodChallenge) via tel. 036-5329821 of e-mail e.de.munck@centrum-hout.nl.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer