Zitsculptuur en trekkershut winnen WoodChallenge 2011

Jury WoodChallenge maakt winnaars bekend tijdens Nationale Houtdag

“Durf en visie, consistentie in ontwerp en uitvoering en het maximaal tot uitdrukking brengen van de mogelijkheden van hout, maakt jullie tot de winnaars van WoodChallenge 2011.” Met deze woorden overhandigt juryvoorzitter Arnold Koomen, algemeen directeur Koninklijke Jongeneel, de WoodChallenge bokaal en een cheque van € 1.000,- aan de studenten van de winnende inzendingen ‘Rising Chair’ en ‘Trek-In’. De prijsuitreiking van studentenprijsvraag WoodChallenge vond plaats tijdens de Nationale Houtdag in De Doelen in Rotterdam.

Voor WoodChallenge 2011 stuurden 24 studenten een ontwerp, toepassingsvorm, product of techniek in waarin hout de hoofdrol speelt. De jury selecteerde uit de 24 inzendingen 5 genomineerden en uiteindelijk 2 winnaars. “Na een stevig juryberaad waren we het er over eens dat twee inzendingen er met kop en schouders bovenuit steken. Aangezien de twee inzendingen niet met elkaar te vergelijken zijn en afkomstig van verschillende opleidingsniveaus, hebben we besloten beide inzendingen met een eerste prijs te belonen.” Aldus juryvoorzitter Arnold Koomen.

Rising Chair van Robert van Embricqs (Gerrit Rietveld Academie): Mobiele houten campingmat ontpopt zich tot stoer zitsculptuur.
“Vanuit het volledige platte vlak vormt zich in één doorgaande beweging een geheel ander voorwerp, een luxe zitmeubel, door aaneenschakeling van zorgvuldig gesorteerde latten die op hun beurt gekoppeld worden door nauwelijks zichtbare scharnieren; een mobiele houten campingmat ontpopt zich tot stoer zitsculptuur, uitstekend passend in de moderne buitentuin of hippe strandtent waar ze in een mum van tijd opgezet kunnen worden voor een bus vol onaangekondigde gasten. Het ontwerp vergt nauwelijks opbergruimte door zijn platheid: het ultieme logistieke vernuft.”  Bekijk de inzending >>.

Trek-In van Xaviera Burón Klose, Tim van der Grinten, Kristel Hermans, Paul Kemme, Wendy van Kessel en Luuk de Kluiver (Technische Universiteit Eindhoven): Moderne, energiezuinige houtsysteembouw trekkershut voor de luxe kampeerder.
“Het ontwerp, dat enigszins aan de Schoolparasite WiMBY! doet denken, is spannend en speelt in op de toenemende behoefte aan luxueuze kampeermogelijkheden. Het wijkt door een steeds veranderend lijnenspel af van het beeld dat houtsysteembouw rechthoekig en saai moet zijn. Er zijn mooie doorkijkjes en kleine ruimtes gecreëerd die het geheel nog spannender maken. Het ontwerp is verder zeer gedetailleerd uitgewerkt. Er is niet alleen gekeken naar het duurzaam toepassen van hout in de breedste zin, maar ook naar ander duurzaam materiaalgebruik.” Bekijk de inzending >>.
 
De studentenprijsvraag WoodChallenge wordt vanaf 2004 georganiseerd door Centrum Hout om studenten te stimuleren de mogelijkheden van hout te verkennen en ervaren. De studentenhoutprijs staat open voor alle studies waarin hout een belangrijke rol speelt, zoals Bouwkunde en Architectuur op Technische Hogescholen en Universiteiten, maar ook MBO vakschool Hout en Meubel. De jury houdt rekening met het onderwijsniveau en het studiejaar, zodat alle inzendingen gelijke kans maken.

Vakjury
De jury van WoodChallenge 2011 bestaat uit juryvoorzitter Arnold Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel), prof.ir. René van Zuuk, (directeur René van Zuuk Architekten en voormalig hoogleraar Architectonisch Ontwerpen TU Eindhoven), Jan D. de Jong (TNO Bouw en Ondergrond Delft), Hans de Groot (redacteur Het Houtblad), dr. ing. Peter J. Fraanje (manager duurzaamheid, Bouwend Nederland), ir. Els Zijlstra (architect en directeur Materies en Materia Inspiration Centre) en ir. Eric D. de Munck (manager Centrum Hout).

Publieksprijs
Naast het vakkundig oordeel van de jury is bij deze editie van de WoodChallenge ook het publiek uitgenodigd om een stem uit te brengen op hun favoriete inzending. Het publiek was het met het oordeel van de jury eens en gaf de meeste stemmen aan ‘Rising Chair’ (926 van 3675 stemmen).

NB: op de foto's rust copyright disclaimer