Rising chair - 1e PRIJS & PUBLIEKSPRIJS

              

Inschrijver

naam: Robert van Embricqs
   
Titel inzending: Rising chair
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Gerrit Rietveld Academie
Faculteit: kunstacademie
Studierichting: architectonisch ontwerp
Afstudeerrichting: architectuur
Betrokken vakdocent: Henri Snel
Overige begeleiding: Ira Koers (docent architectuur)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: info@robertvanembricqs.com

Het project

Houten stoelen zijn er in bijna ontelbare soorten en vormen. Wat mij tijdens het onderzoek naar de vormgeving van een houten stoel fascineerde, was de vraag in hoeverre een object zichzelf kan vormgeven. Kan een object zelf bepalen voor welke vorm ze het best geschikt is en zo ja, hoe ziet dat er dan uit? Dat gedachtepad leverde een aantal interessante opties voor een nieuw soort zitmeubel op.

Creatie
De basis is een plat oppervlak. Door diverse sneden in dit oppervlak te maken en het daarna omhoog te halen, ontstaan de kenmerkende vormen van rugleuning, zitting en stoelpoten. Het ritme van de houten balken geeft de stoel een organische vorm. Als de stoel plat ligt, zijn de delen waar de insneden gemaakt zichtbaar. In die situatie is nog niet te zien wat de functie is van elke individuele insnede. Dat maakte dat ik telkens verrast werd door de uiteindelijke vorm van de insneden op de houten balken. Als maker kreeg ik het gevoel op een bijzondere wijze samen te werken met het materiaal. Samen creëerden we het eindresultaat in een lastig te omschrijven band. Door de insneden op verschillende plaatsen uit te snijden, gaf de definitieve vorm van de stoel zich uiteindelijk prijs.

Bloemige kleurenzit   
De zitting kreeg vorm toen ik onderzocht hoe ik met de verschillende hoekrichtingen van de balken een oppervlak kon creëren. De aanpak bleek elke oneven lat op een tegenovergestelde richting omhoog te laten bewegen. Zo lijkt het zitvolume zich te open op een wijze die doet denken aan de blaadjes van een bloem. Een nieuwe bevestiging van het natuurlijke karakter van de stoel.   
Het zitvlak van de stoel kan benadrukt worden door middel van kleurgebruik. In de platte situatie is dankzij kleuren goed te zien welke delen van de balken dienst doen als zitvlak. Een andere optie is om juist het contrast tussen de zijkanten en de bovenkant van de balken te benadrukken. Dit kan door elke kant een andere kleur te geven. Hierdoor is de kleur van de zijkant pas zichtbaar tijdens het omhoog halen van de stoel.

Motivatie

Minimale vormgeving van een object stelt deze in staat een natuurlijke vorm aan te nemen zoals het planten van een zaadje waar een aangenomen vorm uit groeit.
Een samenwerking tussen het ontwerp en de ontwerper is essentieel bij het ontstaan van deze stoel.
Met de WoodChallenge 2011 wil ik aantonen dat ontwerpen niet alleen staat voor het vormgeven van een object maar de kijker ook laat zien waar het object toe in staat is. Het resultaat is een transformatie tot houten stoel die naast zijn zitfunctie ook een natuurlijke schoonheid toont die tot de verbeelding spreekt.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer