The Art of Making

              

Inschrijver

naam: Wilco Boogert
   
Titel inzending: The Art of Making
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Technische Universiteit Eindhoven
Faculteit: Bouwkunde
Studierichting: Architectuur
Afstudeerrichting: Master Architecture Building and Planning
Studiejaar: Master
Betrokken vakdocent: ir Jan Schevers
   
Contactinfo inzender  
E-mail: wilco_boogert@hotmail.com

Het project

Het ontwerp is gebaseerd op een tijdelijke werkplaats van twee tot drie weken in de zomer. Dit is de tijd die je nodig hebt om ongeveer een model te maken. Gedurende deze weken krijgen bezoekers de kans om ‘the art of making’ meer te waarderen en te begrijpen.
Alle studio's zijn benaderd met dezelfde gedachte, maar het resultaat is verschillend. De strategie om alleen hout, nothing more and nothing less, te gebruiken geeft veel potentie. Er is geen indeling van de vloeren, muren en plafonds. Een plaats die werd beschouwd als een vloer verandert in één klap in een bank. Een plafonds en een wand vormen uit het niets een werktafel. Alles elke keer vanuit een ander perspectief. Vanuit de eigen creativiteit en vrijheid van de desbetreffende. Mensen zijn driedimensionaal verspreid in de ruimte en zullen op verschillende manieren de sensatie van diepte aanschouwen.
De open lucht werkplekken laten een harmonie zien. Hout heeft veel kwaliteit in zich als bouwmateriaal. Het geeft architectuur haar plaatsgebonden creativiteit en vrijheid terug. Een klein proces als het groeien van een boom, het leven, laat zien dat veel dingen eindeloos zijn. Het leert de mens te leren leven en dat het van voorbijgaande aard is, maar dat het leren een eindeloos proces is. Dat het proces belangrijker is dan de uitkomst.
Carpe diem.

Motivatie

In dit ontwerp is geprobeerd duidelijk te maken wat voor waarde hout heeft en kan hebben vandaag de dag.
Hout is een materiaal dat sinds de prehistorie al wordt gebruikt om dingen te maken over heel de wereld. Het geeft ruimte voor creativiteit van mensen. Het geeft ruimte aan het cultiveren van de locatie. Het geeft ruimte voor vrijheid en oneindigheid. Een proces.
Met deze strategie wordt een generiek gebaar gemaakt naar de buitenwereld op meerdere fronten. Hout zorgt voor het eindeloze karakter, evenals het leerproces. Hout is een materiaal wat ademt, voelt en ervaart. Hier moeten mensen meer bewust van zijn.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer