Verplaatsbare woning Verto

              

Inschrijver

namen: George Justus en Naomi Neyssen
   
Titel inzending: Verplaatsbare woning Verto
   
Onderwijsinstelling  
Naam: HKU (Hogenschool voor de Kunsten Utrecht)
Faculteit: Beeldende Kunst en Vormgeving
Studierichting: Bachelor of Fine Art and Design in Education
Afstudeerrichting: Fine Art and Design
Studiejaar: 3e jaar
Betrokken vakdocent: Erik Sep
Overige begeleiding: Eduard Janssen (Real estate professionale)
   
Contactinfo inzender  
E-mail: gfjustus@gmail.com
naomi@neys4u.nl

Het project

VERTO (m, latijns ) – draaien; wenden; veranderen.

Ons uitgangspunt van dit project is de leegstand van kantoorgebouwen in Nederland.

Wat wij hebben gedaan is een verplaatsbare woning ontwerpen, welke gemakkelijk te monteren en demonteren is, opgebouwd uit verschillende elementen en als los element ook gemakkelijk verplaatsbaar is in de ruimte van een leegstaand (kantoor) pand. Wij proberen geen woning te creëren door de ruimte op te delen, maar door de woning als object de ruimte rondom te laten gebruiken; hierdoor hoeft de bestaande structuur van een kantoorpand niet opgesplitst te worden en behoud het zijn eigen karakter. Ook vinden wij het belangrijk dat de gebruikers van de verplaatsbare woningen samen de ruimte gaan gebruiken en daarbij met elkaar interactie hebben. Om presentabel te blijven voor eventuele kopers van het leegstaande pand kunnen de elementen eenvoudig aan de kant geschoven worden of tijdelijk verwijderd. Het gebruik van de verplaatsbare woning is bedoeld voor bijvoorbeeld studenten, maar het ontwerp is flexibel en kan ook ingezet worden als werkplek voor (startende) ondernemingen.

Motivatie

Wij denken dat wij een originele ontwerpopgave bedacht hebben, waarmee ingespeeld wordt op een relevant probleem. Met dit ontwerp hopen wij verschillende partijen met belang in (leegstaande) kantoorgebouwen in Nederland een oplossing te bieden, waarbij niet één partij maar alle partijen een minder grote investering moeten doen om de ruimte te gebruiken. Door het flexibele karakter blijft het gebouw ook presentabel en de herbestemming (desgewenst) tijdelijk. Ook in de aanschaf is het ontwerp op meerdere manieren toepasbaar, bijvoorbeeld als huurobject (verhuurd door gemeente, onderwijsinstelling, eigenaar van het gebouw) of in de vorm van een lease.

Door onze kleinschalige ingreep is het ontwerp ook daadwerkelijk te realiseren en hoe kan dat beter dan in hout? Hout is voor ons de belangrijkste bouwstof in ons streven naar een gezonde toekomst voor de generaties na ons.

website: justneys.wordpress.com

NB: op de foto's rust copyright disclaimer